Wednesday, August 31, 2011

Madeleines

(60 grams) unsalted butter
1/2 cup (65grams) all-purpose flour
1/2 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
2 eggs at room temperature
1/2 cup (66 grams) sugar
1 teaspoon pure vanilla extract
Mantequilla sin sal (60 gramos)
1/2 taza de harina
1/2 cucharadita de polvo para hornear
1/4 de cucharadita de sal
2 huevos a temperatura ambiente
1/2 de taza de azucar
1 cucharadita de extracto de vainilla



First, melt the butter and allow it to cool while you make the batter.
In a small bowl place the flour, baking powder and salt and whisk until well blended.
Primero, derrite la mantequilla y dejala enfriar mientras haces la mezcla.
En un recipiente chico coloca la harina, el polvo para hornear y la sal, batelo bien.
In the bowl, beat the eggs and sugar until the mixture has tripled in volume (in the picture below I'm about half way and you can already see the difference in size from the one above) and forms a thick ribbon when the beaters are lifted (about 5 minutes in an electric mixer about 10 by hand).  
En un recipiente, bate los huevos y el azucar hasta que la mezcla triplique su volumen (como en la foto de abajo, apenas iba a la mitad y ya se puede ver la diferencia de volumen con respecto a la foto de arriba;) como unos 5 minutos con batidora eléctrica y como 10 si lo bates a mano.

Add the vanilla extract and beat to combine.
Agrega la vainilla y bate para mezclarlo.
Sift a small amount of flour over the egg mixture and, using a large rubber spatula, fold* the flour mixture into the beaten eggs to lighten it. Sift the rest of the flour over the egg mixture and fold in being sure not to overmix or the batter will deflate. 
Cierne un poco de harina sobre la mezcla de huevo y usando una espátula grande dobla* la mezcla de harina con los huevos batidos para hacerla más ligera. Cierne el resto de la harina sobre la mezcla de huevos y doblala, asegurándote de no mezclarlo demasiado.


Whisk a small amount of the egg mixture into the melted butter to lighten it. It will look fluffly like this (see picture below), actually everything should look fluffly by this point, this is very important , the softness of the madeleines depends on it :p (seriously).
Bate una pequeña cantidad de la mezcla con la mantequilla derretida para aligerarla. Se verá esponjosa como ésta (ver foto), en realidad todo debe verse esponjoso para este punto, esto es muy importante, la suavidad de las madalenas depende de ésto :p (en serio).
Then fold in the cooled melted butter in three additions.  Cover and refrigerate for at least 30 minutes, or several hours, until slightly firm.
Ahora agrega (dobla) la mantequilla derretida fría en tres adiciones. Tápalo y refrigeralo por lo menos 30 minutos, o algunas horas, hasta que esté un poco firme.

Position a rack in the center of the oven and preheat to 375 degrees F (190 degrees C).  Generously butter two 12-mold madeleine pans. Dust the molds with flour and tap out the excess.  (Could spray pans with Bakers Joy instead.) (Make sure the pans are well greased or the madeleines will stick and be hard to remove.)
Precalienta el horno a 190 °C . Pon mantequilla y enharina un molde de 12 madalenas. (puedes rociar el molde con Pam también) Asegurate de que el molde esté bien enharinado o las madalenas podrían pegarse y no será fácil sacarlas.
Drop a generous tablespoonful of the batter into the center of each prepared mold, leaving the batter mounded in the center.  (This will result in the classic "humped" appearance of the madeleines.) 
Coloca una generosa cantidad de masa en el centro de cada molde preparado, dejando un montículo de masa en el centro. (Ésto dará como resultado la clásica apariencia "abultada" de las madalenas)
Ok so, mine look awful in this step, and you can't really tell if I left a hump in the center, but I tried and they still looked like Madeleines.
Ok, las mías se ven horribles en éste paso, y en realidad no se puede apreciar si dejé o no un montículo en el centro, pero treté y al menos quedaron como madalenas:p
Bake the madeleines for 11 to 13 minutes, until the edges are golden brown and the centers spring back when lightly touched.  Do not overbake these cookies or they will be dry.
Hornealas de 11 a 13 minutos, hasta que los bordes se vean dorados y los centros regresen a su lugar cuando los toques suavemente. No hornees de más o se secarán.
Transfer the madeleines, smooth sides down, to wire racks to cool. The madeleines are best served the same day but can be stored in an airtight container at room temperature for 2 to 3 days or frozen, well wrapped, for up to 1 month.
Desmolda las madalenas y déjalas enfriar. Las madalenas son mejores si se sirven el mismo día, pero se pueden guardar en un contenedor a temperatura ambiente por 2 o 3 días, o congeladas y bien envueltas por un mes.
Makes about 10 - 3 inch (6 cm) Madeleines.
Rinde más o menos 10 magdalenas (6 cm).
adapted from the joy of baking 
adaptada de the joy of baking

*to fold, means to blend in two different ingredients (or mixtures) of different consistencies soflty with enveloping or wrapping movements, so neither loses its fluffiness :) 

*Doblar, significa mezclar dos diferentes ingredientes (o mezclas) de diferente consistencia suavemente con movimientos envolventes para que ninguna de las dos pierda su esponjosidad (¿esa palabra existe?ja :p)






This definitions may be known by everyone already, but I didn't start reading recipes until recently and they helped me a lot, in case there's anyone out there that is just starting out, I will be putting some up and hoping they're helpful!
Éstas definiciones pueden ser familiares para algunas personas, pero yo empecé a leer recetas hasta hace poco y me han ayudado mucho, en caso de que alguien sea nuevo como yo, pondré algunas ¡y espero que les sean útiles!






Madeleines are probably my favorite cookie of all time, they are not common in Mexico and I remember the times I've eaten them with love and longing :p (to be honest I can probably find them in Costco, but I loved making them).
Las Madalenas son problamente mi galleta favorita de todos los tiempos, no son muy comunes en México y recuerdo las veces que las he comido con amor y anhelo:p (para ser honesta probablemente las podría encontrar en Cotsco, pero amo hacerlas)


I read pretty interesting things about them too, they were first made in 18th century France, in the region of Lorraine. And they weren't popular in western culture until Marcel Proust wrote in his novel 'Remembrance of Things Past': "She sent out for one of those short, plump little cakes called 'petites madeleines', which look as though they had been moulded in the fluted scallop of a pilgrim's shell.......   An exquisite pleasure had invaded my senses...." And from there everything else comes to happen, which I have always found to be one of the greatest introductions to a story.
He leído algunas cosas bastante interesantes sobre ellas también, se hicieron por primera vez en el siglo XVIII en Francia, en la región de Lorraine. No eran muy populares en la cultura occidental hasta que Marcel Proust escribió la novela "En busca del tiempo perdido"donde menciona las madalenas como pequeños pastelillos y al probar uno remojado en té desata sus recuerdos, el cual siempre he considerado una de las mejores introducciones a una historia.
I hope you weren't bored with this huge post, and if you are still with me, I hope you try making some madeleines :) 
Espero no haberlos aburrido con éste larguísimo post, y si todavía están conmigo, espero que traten de hacer algunas madeleines (madalenas:)
Have a great day!
¡Tengan un hermoso día!


-S

3 comments:

  1. Yummm!! I have never made these... but you make me want to buy some pans!! I've been on a cooking/baking kick lately and I'll use any excuse to buy something to aide me in my culinary adventures. :) Thanks for sharing!

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  2. o esponjosura XD ... creo que ninguna existe, pero es bastante entendible ;)
    Creo que intentare tu receta, solo hace falta conseguir el molde de las madeleines ;)

    Greetings from TJ

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  3. i have always wanted to make these, but need to buy a pan for them first! yours came out so beautifully!

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