Wednesday, August 17, 2011

                                      
Salsa Verde
         
Salsa verde is the easiest of all Mexican chili salsas. There are many variations to this recipe but I chose this one because it can be adapted to your tolerance for hotness, is versatile, fresh and you can do it in under five minutes. And anyone (and I do mean anyone) can do it ;)
La salsa verde es muy fácil de hacer. Hay muchas variaciones de ésta receta, pero escogí esta porque se puede adaptar a la tolerancia al picante de cada persona, es versátil, fresca y  se puede hacer en menos de cinco minutos. Y cualquiera ( y quiero decir cualquiera) puede hacerla(;


Ingredients:

6 small green tomatoes

A handful of cilantro fresh leaves

The fourth part of a regular sized onion

1 green Serrano chili (or 2 or if you are really valiente 3 :p)
Ingredientes:

6 tomates verdes pequeños

Un puñado de hojas de cilantro frescas

1 Chiles serrano verde ( 2 ó 3 si eres muy valiente:p)


Cut the tomatoes in halves or thirds. 
Cut your slice of onion in two or three parts. 
Cut off the roots of the cilantro, cut the leaves in half.
Corta los tomates en dos o en tres.
Corta la rebanada de cebolla en dos o tres partes.
Corta las raíces del cilantro y corta las hojas a la mitad.
This next step is just for people with a very low tolerance for hotness. If you are like me, (and by that I mean the shame of your family and all Mexicans really), I can tell you that my tolerance has improved with practice, I love the taste of chili, but if I eat too much tears gush from my eyes and I can’t get the taste out of my mouth, but I’ve increased the dose of chili in my food intake over time, and now I still love it and can actually eat it!
Este paso es sólo para las personas que tengan poca tolerancia al picante. Si eres como yo, (y con eso me refiero a la verguenza de tu familia y en realidad, de todos los mexicanos :p), les puedo decir que mi tolerancia a aumentado con la práctica, amo el sabor a chile, pero si como mucho, se me salen las lagrimas y me quedo enchilada mucho tiempo, pero he incrementado la dósis de chile en mi comida a través del tiempo, y ahora lo amo ¡y ya lo puedo comer!♥

So, what you do is slice the chili lengthwise and open it up. (see pic below) Take out the veins and the seeds and that’s it, you can put the whole chili (without the stem), and even two chilies in, and the salsa will get the taste but not the hotness (;
Así que, cuando rebanes el chile y lo abras (ver imágen). Saca las venas y las semillas y ya está. Puedes poner lo que queda del chile  y hasta dos chiles  y la salsa tendrá el sabor pero no será picosa(;


Put all the previous ingredients in a blender. Blend it until you get the texture you can see in the photograph at the beginning of this post, don’t over blend, the richness of this salsa is partly to see and feel the textures. And that’s it! 
  
This salsa verde is best served cold. You can keep it in the fridge for up to a week. It goes well with many many snacks and foods, for example, quesadillas, a piece of chiken, meat, cheese (bread, cheese and salsa? Yes, please), Mexican noodles which are actually called fideos, fresh vegetables, eggs (so good with eggs!), lebanese food (Mexican and Lebanese food get along perfectly) and all sorts of things really.´

 Pon todos los ingredientes en la licuadora. Licualos hasta obtener una textura parecida a la primera foto, no licues de más, en la consistencia de la salsa se deben poder ver y sentir las texturas. ¡Y listo! 
 
Ésta salsa verde es preferible servirla fría. Puedes guardarla en el refrigerador hasta una semana . Va bien con muchísimas botanas y comidas, por ejemplo, quesadillas, pollo, carne, queso (¿pan, queso y salsa? ¡si por favor!), fideos, verduras frescas, huevos (¡bonísima con huevos!) comida libanesa y casi cualquier cosa en realidad.
 

I ate mine with some enfrijoladas (kind of like an enchilada but with beans), with panela cheese in the middle and manchego on top. 
I hope you try this easy recipe, let me know if you do! 
Yo comí la mía con enfrijoladas de queso panela y manchego rallado encima(:
Espero traten de hacer esta receta que es muy fácil ¡y diganme si lo hicieron!

-S

3 comments:

  1. Thank you for the commenting on my blog!

    I seem to be delicious!
    You are good at cooking.^^

    http://kimonosnack.blogspot.com/

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  2. i just came across your blog and am so happy i did - it's so cute! and will maybe help me learn some spanish :)

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  3. Se ven super ricas! ojala asi me cocinaras :p

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